killevigge logo

friluftsframjandetfriluft2018 skogsmulle2018 skogsknytte2018 skogsknopp2018

Skogsknytte 3-4 år

 

altI Skogsknytteverksamheten får de minsta barnen uppleva naturen på nära håll. Lekar och sånger gör vistelsen i naturen rolig. Tillsammans med vuxna får Skogsknyttarna lära känna det som lever. Barnen blir vänner med stubbar, kottar, myror och maskar. Ju yngre barnen är när de får sin första kontakt med naturen desto större blir deras intresse för naturen under resten av livet. Skogsknyttarna har Maria Nyckelpiga som sin symbol.

Den meningsfulla leken

I skogen finns inga färdiga leksaker men skogen är ändå världens bästa lekplats. Här får fantasin sätta gränser för leken. En pinne kan lätt förvandlas till en motorcykel, sked, hammare eller vad det nu kan tänkas vara. Att barnen inte har med sig leksaker upp i skogen ger barnen större fantasiförmåga och möjlighet till bättre social förmåga. Barnen har stora ytor att röra sig på. När barnen är skogsknyttar satsar vi mycket på den fria leken. Barnen börjar förstå glädjen i att ha varandra. Nu börjar de att pröva sina vingar i det sociala sammanhanget. De börjar fråga varandra om de kan leka, vad de kan leka och med vilka de kan leka. Det är mycket viktigt att vuxna finns med i närheten eller kanske också inne i leken för att hjälpa barnen att hitta leken och leka så ingen blir illa behandlad eller utfryst. Vi vuxna hjälper också till att skapa en struktur i leken så att den kan pågå längre. 

Samling

På våra samlingar sjunger vi sånger, berättar sagor, leker gruppstärkande lekar, har mungymnastik mm. Vi har ibland teater med dockor om olika situationer där barnen lätt kan känna igen sig. T ex kan det ibland kännas jobbigt när mamma gå till jobbet eller när jag inte får vara med att leka. Då får barnen vara med att komma med förslag som kan hjälpa dockorna med problemet eller att trösta. 

En Knyttedag

En dag i veckan har vi skogsknytte. Då går vi till "knytteängen" och "knytteskogen". Vi sjunger Knyttesången och Maria Nyckelpiga. Här får vi verkligen möjlighet att upptäcka och undersöka naturen och dess skiftningar. Vi undersöker hur trädens knoppar känns. En del är hårda, andra vassa osv. Vi tittar på myrstacken och ser om vi hittar några vaktarmyror som kan spruta myrsyra på oss. Vi pratar lite och arbetar praktiskt med naturen som finns runt omkring och leker någon lek. Och så äter vi förstås vår medhavda matsäck! 

(efter I Ur och Skur-förskolan Mullelyan)